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SUBJECT:   Revised Treatment of Gift Cards in Determining SNAP 
Eligibility 
 
TO:    All Regional Directors 

 Supplemental Nutrition Assistance Program 
 
QUESTION:   How are gift cards counted for SNAP purposes? 
 
SHORT ANSWER: Establishment-specific gift cards are not counted as a  
   resource or as income.  Credit card company gift cards that  
   cannot be reasonably anticipated are counted as a resource,  
   and should not be counted as income.  Credit card  
   company gift cards that can be reasonably anticipated are  
   counted as income.  
 
MEMORANDUM 
 
The memorandum that follows is intended to update earlier guidance provided to 
State agencies on the treatment of gift cards in determining Supplemental 
Nutrition Assistance Program (SNAP) eligibility and benefits.  This 
memorandum replaces the previous guidance on the treatment of gift cards that 
was distributed on September 11, 2006. 
 
The Food and Nutrition Service (FNS) has identified and is treating distinctly 
two different types of gift cards for SNAP purposes, establishment-specific gift 
cards and prepaid credit card company gift cards.  Gift cards should be treated 
differently for SNAP eligibility and benefits depending on the type of gift card.  
Establishment-specific gift cards can be used to purchase goods and services at 
the establishment offering the card. The use of such establishment-specific gift 
cards are restricted to establishments offering the cards and cannot be spent in 
the same manner as cash.  Credit card companies, such as American express, 
MasterCard, or Visa, offer a second type of gift card.  These prepaid credit card 
company gift cards do not include the same limitations as gift cards for specific 
establishments and can be spent as cash in any store.  
 
The Food and Nutrition Act of 2008, as amended, and SNAP regulatory 
provisions do not directly or indirectly address the treatment of gift cards for 
program purposes.  FNS determined it is inadvisable to include establishment-
specific gift cards in the resource test.  Attempts to verify the existence and value 
of establishment-specific gift cards during the certification process would be 
extremely difficult, potentially problematic, and subject to error.    
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Establishment-specific gift cards are usually restricted to purchasing a limited 
range of goods, and are analogous to household goods that have been excluded 
from resources by regulations at §273.8(e)(2).  The value of these gift cards is 
also generally insufficient to significantly affect a household’s ability to purchase 
food.  In view of these considerations, establishment-specific gift cards are 
excluded as a resource in determining a household’s eligibility or level of benefits 
for SNAP purposes. 
 
Establishment-specific gift cards are also excluded as income.  SNAP regulations 
in section §273.9(c)(8) exclude money received in the form of a nonrecurring 
lump-sum payment.  Establishment-specific gift cards provide households with a 
one-time lump sum credit that can be used only at the establishment.  Since the 
establishment-specific gift cards are a nonrecurring lump sum credits to the 
establishment, such gift cards are excluded as income for determining SNAP 
eligibility or benefit levels. 
 
However, credit card company gift cards, as they can be spent in the same way as 
cash, should be counted for program purposes.  These gift cards are a resource for 
households and should be included in the resource test.  Alternatively, in specific 
cases credit card company gift cards should also be counted as income.  
 
Section 5(g)(6)(B)(i) of the Act prohibits State agencies from excluding cash from 
countable financial resources.  FNS has determined that credit card company gift 
cards should be counted as cash on hand for the purpose of the SNAP resource 
test.  The verification of credit card company gift cards should follow the same 
verification guidelines as all other resources.  SNAP regulations at §273.10(b) 
requires State agencies to use available resources at the time of the household is 
interviewed to determine eligibility.  If a SNAP applicant declares that they have 
a credit card company gift card, SNAP eligibility staff should accept household 
statements regarding the amount(s) on such card(s) without further verification, 
unless the information is questionable.  
 
FNS has further determined that credit card company gift cards that are provided 
regularly and can be reasonably anticipated should be counted as income.  The 
amount of the credit card company gift card must be verified through the provider 
of the card in accordance with section §273.2(f)(1)(i) of the regulations.  This 
regulation requires that State agencies verify all gross nonexempt income prior to 
certification; however, if attempts to verify the income are unsuccessful because 
the income provider failed to cooperate with the household and the State agency, 
and all other sources of verification are unavailable, the eligibility worker shall 
determine an amount to be used for certification purposes based on the best 
available information.  
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If you have questions, please contact Sarah Goldberg via email at 
Sarah.Goldberg@fns.usda.gov or by phone at (703) 305-4397.  
 
Sincerely, 
 
/S/ 
Lizbeth Silbermann 
Director, Program Development Division 
Supplemental Nutrition Assistance 

 


